Közigazgatási bíráskodás

Közpénzek védelme az EU költségvetési javaslatának tükrében

 • 2019/07/07
 • Kutatócsoport2

Az Európai Bizottság 2018. májusában egy modern, hosszú távú költségvetési javaslatot nyújtott be a 2021-2017-es időszakra vonatkozóan. A tervezet kialakításakor figyelembe kellett venni az Egyesült Királyság lehetséges távozásának az Unióra gyakorolt gazdasági hatásait. E mellett kiemelt figyelmet fordított a Bizottság a közkiadások és a jogállamiság kapcsolatára. Az új szemlélet kiemelten érintené Magyarországot és Lengyelországot, tekintettel az igazságszolgáltatás rendszerében bevezetendő változásokra. Bár ezen fontos kérdésekben is számos fordulat következett be az elmúlt hónapokban, kérdéses az, hogy az újonnan kialakuló bizottsági szereposztás után várható-e változás a V4-ek számára. Tovább... (Salya Fruzsina)

Rendhagyó disputa a közigazgatási bíráskodásról

 • 2017/08/25
 • Kutatócsoport3

The show must go on - a közigazgatási bíráskodás aktuális kérdéseiről szóló tudományos és közéleti viták folytatódnak. Legalábbis 2017 termékeny őszt ígér, figyelemmel a Közigazgatási Perrendtartás és az Általános Közigazgatási Rendtartás 2018. január 1-i hatályba lépésére. Az aktuális kérdésekről hallhatunk rendhagyó szakmai disputát Horváth M. Tamás egyetemi tanárral az Orient Rádió műsorában. A műsor mentora és moderátora: Dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője.  Itt hallgatható

Mégsem külön(b)? Vita és döntés a közigazgatási bíráskodásról

 • 2017/03/18
 • kutatocsoport5

Az önálló közigazgatási bíróság – amit a jogászok különbíróságnak neveznek – felállítását mérlegelő munkálatok már a rendszerváltás óta tartanak Magyarországon. 2017-ben e folyamat újabb állomásához értünk. A Parlament február végén  fogadta el a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt. Bár ez utóbbi esemény nem kapott nagy sajtónyilvánosságot, a megelőző folyamatokat – ideértve a törvény előkésztését, a jogalkotási procedúrát, az Alkotmánybíróság előzetesen elutasító döntését – meglehetősen élénk szakmai és közéleti viták kísérték, amelyeknek egyes eredményei a szélesebb tudományos közösség érdeklődésére is számot tarthatnak. Az MTA ÁJB Közjogi Albizottság ülése, majd év eleji tematikus szakfolyóirat-publikációja, a tudományos vita keretei között, részese volt a folyamatnak. Tovább... (Bartha Ildikó)

Újabb fejlemény a közigazgatási bíráskodás kérdésében: megszületett a közigazgatási perrendtartás!

 • 2017/03/15
 • Kutatócsoport2

Az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezéseket korrigálva az Országgyűlés elfogadta a közigazgatási perrendtartást, amit 2017. március elsején a Magyar Közlönyben kihirdettek.

Előzmények

Blogunk már többször beszámolt a közigazgatási bíráskodást érintő fejleményekről, reformtörekvésekről. Jelenleg úgy tűnik, hogy az önálló szervezetrendszer kialakítása elmaradt, itt az elsöprő változások megdőlni látszanak, viszont az önálló közigazgatási perrendtartás megszületett.

"Péntek 13" és a közigazgatási perrendtartás. Alaptörvény-ellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény

 • 2017/01/16
 • Kutatócsoport2

A közigazgatási bíráskodás rögös útja tovább folytatódik, itt a "következő állomás".  2016. december 6-án az Országgyűlés elfogadta a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, ami közigazgatási felsőbíróságot állított volna fel. A köztársasági elnök azonban erre az új intézményre vonatkozó rendelkezéseket nem tartotta összeegyeztethetőnek az Alaptörvénnyel, így a törvényt nem írta alá és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Előzmények

Közjogi Albizottságról a törvényjavaslat háttéranyagában

 • 2016/11/04
 • Kutatócsoport2

A héten kezdődött a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat részletes parlamenti vitája. A közigazgatási bíráskodás jogintézményét bemutató parlamenti háttéranyag a Közjogi Albizottság szeptemberi vitaülésén elhangzott véleményeket is kiemeli (a 2. oldalon alul). Tovább ...

Vissza az egész? Még sem lesz önálló közigazgatási bíráskodás?!

 • 2016/10/14
 • Kutatócsoport2

Az utóbbi évtizedek egyik folyamatosan napirenden lévő szakmai kérdése, hogy a modernizáció érdekében fel kell-e állítani egy önálló közigazgatási bírósági rendszert, illetve szükséges van-e egy különálló közigazgatási perrendtartás megalkotására. A szakmai diskurzus az utóbbi hónapokban ismét megélénkült e témában, melyről Blogunk is több alkalommal beszámolt. Most űgy tűnik, az önálló szervezet kialakítása elmarad, azonban az új perrendtartás elkészül.