Közigazgatási bíráskodás

Rendhagyó disputa a közigazgatási bíráskodásról

 • 25 August 2017
 • Kutatócsoport3

The show must go on - a közigazgatási bíráskodás aktuális kérdéseiről szóló tudományos és közéleti viták folytatódnak. Legalábbis 2017 termékeny őszt ígér, figyelemmel a Közigazgatási Perrendtartás és az Általános Közigazgatási Rendtartás 2018. január 1-i hatályba lépésére. Az aktuális kérdésekről hallhatunk rendhagyó szakmai disputát Horváth M. Tamás egyetemi tanárral az Orient Rádió műsorában. A műsor mentora és moderátora: Dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője.  Itt hallgatható

Mégsem külön(b)? Vita és döntés a közigazgatási bíráskodásról

 • 18 March 2017
 • kutatocsoport5

Az önálló közigazgatási bíróság – amit a jogászok különbíróságnak neveznek – felállítását mérlegelő munkálatok már a rendszerváltás óta tartanak Magyarországon. 2017-ben e folyamat újabb állomásához értünk. A Parlament február végén  fogadta el a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt. Bár ez utóbbi esemény nem kapott nagy sajtónyilvánosságot, a megelőző folyamatokat – ideértve a törvény előkésztését, a jogalkotási procedúrát, az Alkotmánybíróság előzetesen elutasító döntését – meglehetősen élénk szakmai és közéleti viták kísérték, amelyeknek egyes eredményei a szélesebb tudományos közösség érdeklődésére is számot tarthatnak. Az MTA ÁJB Közjogi Albizottság ülése, majd év eleji tematikus szakfolyóirat-publikációja, a tudományos vita keretei között, részese volt a folyamatnak. Tovább... (Bartha Ildikó)

Újabb fejlemény a közigazgatási bíráskodás kérdésében: megszületett a közigazgatási perrendtartás!

 • 15 March 2017
 • Kutatócsoport2

Az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek nyilvánított rendelkezéseket korrigálva az Országgyűlés elfogadta a közigazgatási perrendtartást, amit 2017. március elsején a Magyar Közlönyben kihirdettek.

Előzmények

Blogunk már többször beszámolt a közigazgatási bíráskodást érintő fejleményekről, reformtörekvésekről. Jelenleg úgy tűnik, hogy az önálló szervezetrendszer kialakítása elmaradt, itt az elsöprő változások megdőlni látszanak, viszont az önálló közigazgatási perrendtartás megszületett.

"Péntek 13" és a közigazgatási perrendtartás. Alaptörvény-ellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény

 • 16 January 2017
 • Kutatócsoport2

A közigazgatási bíráskodás rögös útja tovább folytatódik, itt a "következő állomás".  2016. december 6-án az Országgyűlés elfogadta a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, ami közigazgatási felsőbíróságot állított volna fel. A köztársasági elnök azonban erre az új intézményre vonatkozó rendelkezéseket nem tartotta összeegyeztethetőnek az Alaptörvénnyel, így a törvényt nem írta alá és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Előzmények

Közjogi Albizottságról a törvényjavaslat háttéranyagában

 • 4 November 2016
 • Kutatócsoport2

A héten kezdődött a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat részletes parlamenti vitája. A közigazgatási bíráskodás jogintézményét bemutató parlamenti háttéranyag a Közjogi Albizottság szeptemberi vitaülésén elhangzott véleményeket is kiemeli (a 2. oldalon alul). Tovább ...

Vissza az egész? Még sem lesz önálló közigazgatási bíráskodás?!

 • 14 October 2016
 • Kutatócsoport2

Az utóbbi évtizedek egyik folyamatosan napirenden lévő szakmai kérdése, hogy a modernizáció érdekében fel kell-e állítani egy önálló közigazgatási bírósági rendszert, illetve szükséges van-e egy különálló közigazgatási perrendtartás megalkotására. A szakmai diskurzus az utóbbi hónapokban ismét megélénkült e témában, melyről Blogunk is több alkalommal beszámolt. Most űgy tűnik, az önálló szervezet kialakítása elmarad, azonban az új perrendtartás elkészül.