A kutatócsoportról

A DE Közszolgáltatási Kutatócsoport a Magyar Tudományos Akadémia támogatott kutatócsoportjai keretében kezdte meg működését 2012. január 1-jén. A kutatás azon közszolgáltatások széles körét rendszerezi, amelyek valamilyen szinten területi szervezésben kerülnek ellátásra, ugyanakkor figyelemmel a közszektor kelet-közép-európai sajátosságaira. A fő területek a hálózatos infrastruktúra, a közüzemi szolgáltatások, a közoktatás, az egészségügyi ellátás és a kapcsolódó biztosítási rendszer, a szociális ellátás, a terület- és településrendezés és -fejlesztés, valamint a hatósági igazgatás mint szolgáltatás és a közrendészet különböző ágai. A kutatás egységesen modellezni kívánja a szerteágazó területek fejlődési modelljeit és eszközrendszeri változatait, mint közösségi területi szolgáltatásszervezést.
Kutatócsoportunk célja, hogy tevékenységünket ne csak tagjainkra korlátozzuk, hanem széleskörű együttműködési rendszert alakítsunk ki a témánk iránt érdeklődő kutatókkal és karunk oktatóival.
A Kutatócsoport párhuzamosan futó, az OTKA által támogatott Városi kormányzás közepes városokban és várostérségekben elnevezésű, 2012 márciusában elkezdődött projektjének részletes bemutatásáról itt olvashat.
 
A Kutatócsoport 2014. évben együttműködési megállapodás keretében Hajdúböszörmény Városában végzett kutatásokat, melyről bővebben itt olvashat .
 
A kutatómcsoport 2022. szeptember 1. napjától DE Közszolgáltatási Kutatócsoport néven folytatja tovább munkáját.
 

A kutatócsoport vezetője:
Prof. Dr. Horváth M. Tamás, DSc.

A kutatási projekt témája és időtartama:
Területi közszolgáltatások szabályozásai, 2012. január 1. – 2017. június 30.

Az állami szabályozó szerepek újraértékelődése a szolgáltatásokban2017. június 1. – 2022. június 30.

magyar