Vertikális kertészet? - mint a kormányzás egyik új kihívása

  • 2018/06/04
  • Kutatócsoport2

A tanulmány az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport által szerkesztett KÖZJAVAK folyóiratban jelent meg. Idézési javaslat:
Nagy Evelin Éva: Vertikális kertészet? - mint a kormányzás egyik új kihívása. KÖZJAVAK, IV. évfolyam, 2018. 3. szám, 36-38. o. (DOI 10.21867/KjK/2018.3.8.)

 

Napjainkban elképesztően gyors tempóban növekszik a népesség, ami miatt rövid időn belül a rendelkezésre álló termőföldek nem tudják majd kielégíteni a megnövekedett igényeket. A szakértők dolgoznak a megfelelő megoldáson, amelyhez a modernkor technikai vívmányai nagyban segítséget nyújtanak. Az újfajta innovatív termesztés megvalósítására jó néhány kísérlet történt már és szinte kivétel nélkül mindegyik hozta a várt eredményt.

Az egyik ilyen úttörő módszer a vertikális kertészet, amelyről egyre több helyen lehet hallani, de mi is ez pontosan és valóban ez lehet a mezőgazdaság jövője?

 Már korábban is merültek fel olyan ötletek, hogy a termelést be kellene vinni a városokba és a toronyházak teteje, az erkélyek váltanák fel a régi termőföldeket, könyv is született a témában Dickson​ Despommier ökológus által. Az elmúlt pár évben jutottak el azonban odáig, hogy az ötletet megvalósítsák, még pedig úgy, hogy elhagyott lakóházakat, üzemeket vagy hajókonténereket kihasználva folytatják a termelési folyamatokat.

 A vertikális kertészet elméleti lényege, hogy elhagyja azokat az alapvető, de hiányos természeti erőforrásokat (talaj, permetezőszerek, hagyományos mezőgazdasági munkaerő), ami nélkül korábban elképzelhetetlen lett volna a termesztés. Az elképzelés a gyakorlatban is működik, hiszen több példát is találhatunk rá.

Californiában, az Urban Produce társaság központjában például jelentős mennyiségű bébi kelkáposztát és egyéb organikus zöldségféléket termelnek ablak nélküli raktárhelyiségben. Okkal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis honnan nyerik a növények a szükséges tápanyagokat? A nap sugarait LED világítással pótolják és a függőleges termelési rendszernek köszönhetően - ahol a növények egymás fölött lévő 25 tálcasorban helyezkednek el - a levegő nedvességéből kondenzálva és szűrve állítják elő a vizet.

Hasonló érdekes eljárás segítségével zajlik a termesztés napjaink legnagyobb beltéri gazdaságában, a New Jersey-i Aerofarms-on. A társaság itt egy régi acél üzemet alakított át függőleges farmra, ahol többek között már paradicsom, paprika, uborka és eper termesztésével is próbálkoznak. A 11 méter magas, egymás fölé helyezett tálcákban lévő palánták gyökerei nem talajban, hanem a légtérben vannak rögzítve és tápanyag-köddel valamint oxigénnel táplálkoznak.

Ez a termesztési stratégia a mezőgazdaság forradalmának tekinthető, de mint minden más újdonságnak, ennek is vannak hibákat kereső ellenzői, akik úgy gondolják, hogy ezzel a módszerrel az élelmiszer utánpótlást csak kis százalékban lehetne megoldani és inkább csak leveles zöldséget tudnak előállítani. Továbbá hivatkoznak arra is, hogy a különös eljáráshoz ritka szaktudásra van szükség és nagyon időigényes, költséges termesztési mód.

Sokan pedig inkább úgy vélik, hogy a hagyományos zöldségtermesztés korlátainak a lebontásáról van szó, ugyanis míg a régi termesztés során a termények ki voltak szolgáltatva az időjárás minden viszontagságainak, addig az új módszer segítségével számítógépekkel tudják a hőmérsékletet szabályozni.

A zöldségek, gyümölcsök minőségén sokat rontott a szállítás, de a vertikális kertészet ezt is kiküszöböli, hiszen a városokban található toronyházakban vagy a vonzáskörzetben található régi üzemek területén folyik a gazdálkodás, így az értékesítés, feldolgozás a belvárosban valósulhatna meg - ezzel ráadásul a szállítással járó környezeti hatások is csökkenthetőek lennének.

***

Az új módszert támogatók álláspontjával értek egyet, a fent említett kertészet valóban a mezőgazdaság jövőjét jelenti, azonban véleményem szerint nem szoríthatja ki a piacról a hagyományos termesztési formákat, hiszen több millióan  maradnának munka nélkül. Tovbbá a jelenlegi állapot szerint pedig még korlátozottak a lehetőségek a modern mezőgazdaság területén, nem ismert a hosszútávú működése, nem beszélve arról, hogy ízvilágban valószínűleg nem tudná felvenni a versenyt a földben termesztett zöldségekkel, gyümölcsökkel.

 

Nagy Evelin Éva, joghallgató

 

Felhasznált források:

http://elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/hodit_a_vertikalis_kerteszet

https://qubit.hu/2018/05/22/urbanus-forradalom-a-mezogazdasagban-terjed-... szet

http://www.businessinsider.com/photos-aerofarms-worlds-largest-vertical-...

https://agroforum.hu/szakcikkek/zoldseg/zoldsegtermesztes-fedett-fuggole... arosokban/

https://io9.gizmodo.com/how-vertical-farming-is-revolutionizing-the-way-...

7 https://zoldszem.wordpress.com/2016/09/07/vajon-a-hidroponia-az-akvaponi... nia-lehet-az-onellato-kerteszet-alapja/

 

A kép forrása: https://refarmers.co/en/vertical-garden/

 

Brexit Eng: 
Fogyasztóvédelem: 
Consumer Protection: 
16th Anniversary: