Négy új európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

  • 2019/05/11
  • Kutatócsoport2

Az európai polgári kezdeményezés

Európai polgári kezdeményezés indításához polgári bizottságot kell létrehozni, amely 7 olyan uniós polgárból áll, akik állandó lakóhelyük szerint legalább 7 különböző tagállamot képviselnek, és elérték a választójogi korhatárt. A kezdeményezést – melynek a Bizottság hatáskörébe tartozó területre kell vonatkoznia - nyilvántartásba kell vetetni, mely visszaigazolását követően 1 év áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. Amennyiben sikerül összegyűjteni legalább 1 millió aláírást – a vonatkozó rendelet meghatározza a tagállamonkénti aláírók minimális számát- az Európai Bizottságnak fogadja a szervezőket, majd  hivatalos választ fogad el. Ebben  megfogalmazza és megindokolja, hogy a polgári kezdeményezésre válaszul esetlegesen milyen intézkedésekre fog javaslatot tenni, illetve azt is megindokolja, ha a kezdeményezés nyomán nem javasol lépéseket.

1. Gyors, igazságos és hatékony megoldás az éghajlatváltozásra

Ezen európai polgári kezdeményezés célja a levegőszennyezés csökkentése érdekében a fosszilis tüzelőanyagok árának folyamatos emelése. Ez arra ösztönzi ugyanis a cégeket és a fogyasztókat, hogy tisztább, olcsóbb alternatívát válasszanak. Azzal érvelnek, hogy a tudósok és közgazdászok is egyetértenek abban, hogy a szennyezés árának megemelése és az ebből származó bevételeknek a háztartások közötti elosztása működő megoldás lehet.

2. A repülőgép-üzemanyagokra vonatkozó adómentesség megszüntetése Európában

A szervezők azt kívánják elérni, hogy a Bizottság javasolja a tagállamoknak a kerozinra vonatkozó adó bevezetését. Azzal érvelnek, hogy a légi közlekedési ágazat adókedvezményekben részesül, pedig az üvegházhatásúgáz-kibocsátás egyik leggyorsabban növekvő forrását jelenti.

3. Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért

A szervezők arra kérik fel a Bizottságot, hogy biztosítson „egyenlő lehetőséget [a régiók számára] a különböző uniós alapokhoz (…) való hozzáférésre annak érdekében, hogy az EU fejlődését és kulturális sokszínűségét fenn lehessen tartani”.

4. „PRO-NUTRISCORE”

E kezdeményezéssel a szervezők azt próbálják elérni, hogy legyen kötelező a „Nutriscore” jelölés feltüntetése  az élelmiszeripari termékeken, annak érdekében,hogy a fogyasztók magas színvonalú tájékoztatást kapjanak a termékek tápértékéről az egészségük megóvása érdekében. Céljuk, hogy a tápértékre vonatkozó jelölések könnyebben olvashatóak és érthetőbbek legyenek.

Azoknak a polgároknak, akik támogatni szeretnének egy kezdeményezést, papír- vagy elektronikus formátumban ki kell tölteniük egy, a támogató nyilatkozatok gyűjtésére szolgáló formanyomtatványt. Ugyanazt a kezdeményezést csak egyszer lehet aláírni.

Az összefoglalót készítette: Gulyás Lilla, joghallgató

 

Felhasznált források

https://www.jogiforum.hu/hirek/40425

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000009

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000008

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000007

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000006

Brexit Eng: