MNB javaslatcsomag: kiemelt cél a modern egészségügy megteremtése

  • 2018/07/17
  • Kutatócsoport2

A Magyar Nemzeti Bank 180 pontos versenyképességi javaslatcsomagot tett közzé, 14 területen fogalmazott meg javaslatokat Magyarország sikeres, hosszú távú felzárkóztatásához. Az egyik kiemelt cél a magas színvonalú egészségügy elérése, hiszen a magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, mely versenyképességi hátrányt jelent. Az MNB úgy érvel, hogy a nem megfelelő egészségi állapot csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában töltött idő mennyiségét, illetve a korai halálozással csökken a munkaképes, gazdaságilag aktív népesség létszáma. Példaként említik, hogy a 18–64 éves korú lakosság 45 %-a szenved magas vérnyomás betegségben, majdnem 14 %-a pedig cukorbeteg.

A három fő cél

 

A modern egészségügy megteremtése érdekében három fő célt tűzött ki az MNB, melyek a következőek:

  1. A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya csökkenjen a visegrádi országok szintje alá az összes egészségügyi kiadáson belül, azaz a jelenlegi 28 %-ról 18 %-ra.
  2. Az egészségesen várható élettartam legyen a legmagasabb a V4 országok között, vagyis a mostani 60,1 évről 63,7 évre növekedjen.
  3. Évente legalább egy darab, nemnek, korcsoportnak és kockázati tényezőknek megfelelő szűrővizsgálaton kellene részt vennie minden állampolgárnak.

 

Az egészségügyet érintő javaslatok

A javaslatokat négy csoportba sorolta az MNB, mely összesen 22 elemből áll, hiszen ez az a terület, ahol az egyik legtöbb teendő van Magyarországon. Az MNB szerint az egészségügyben egyrészről pénzügyi revízióra van szükség, például átlátható bérezési rendszert kell kialakítani, illetve a felírt gyógyszerek szükségességének szakmai felülvizsgálatára is szükség van. Az állami ellátást javítani, racionalizálni kell, például a háziorvosi rendszer funkcióinak erősítésével, a rehabilitációs és a hosszú távú ápolási kapacitások növelésével, illetve az egészségügyi intézmények teljesítményét és a betegek elégedettségét is fel kellene mérni. Az MNB szerint szükséges lenne a közvetlen háztartási kiadások egy részét átirányítani intézményesített magánbiztosítási, pénztári formába, adókedvezményt kellene biztosítani vállalati egészségügyi csomagokra és magán egészségbiztosítások számára, támogatni kellene a prevenciós és szolgáltatásfinanszírozási számlákat. Végül, de nem utolsó sorban a leghatékonyabb megoldás, a megelőzés terén is számos javaslatot fogalmazott meg az MNB. Álláspontjuk szerint támogatni kellene a rendszeres állapotfelméréseket és szűrővizsgálatokat, a tömegsportot, a vállalati sportköröket, valamint a stresszkezelési tréningeket is.

Nyitott a kormány?

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján szóba került az MNB egészségbiztosításokra vonatkozó adókedvezményes javaslata és hogy azok ellentétben állnak a kormány legújabb intézkedéseivel. A pénzügyminiszter az erre vonatkozó kérdésre úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is tart az adócsomagról szóló vita a parlamentben, vannak javaslatok arra, hogy áttekintsék az egészség- és nyugdíjbiztosítási kedvezményeket. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata nyár végére készül el, melyet a tervek szerint ősszel tesznek le a kormány asztalára.

 

Az összefoglalót készítette: Gulyás Lilla, joghallgató

 

Felhasznált források:

https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-180-pontja.pdf

http://hvg.hu/gazdasag/20180710_Feladta_a_lecket_a_kormany_az_MNBnek_180_pontos_versenykepessegi_listat_irt

https://www.portfolio.hu/gazdasag/180-lepessel-ujitana-meg-az-orszagot-a-jegybank.1.291366.html

https://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/teljesen-felforgatna-a-magyar-egeszsegugyet-a-legujabb-javaslatcsomag.4.291432.html