Elhalasztva? Még sem áll fel az önálló közigazgatási bíróság?!

  • 2019/05/30
  • Kutatócsoport2

Egyet előre, kettőt hátra. - Blogunk az elmúlt két évben, folyamatosan nyomon követte az önálló közigazgatási bíróság kialakításának rögös útját. Volt úgy, hogy lesz, volt úgy, hogy még se. Aztán mégis. Közel egy éve beszámoltunk az "utolsó simításokról", melynek része volt az Alaptörvény módosítása is. Akkor úgy tűnt lebontottak minden „akadályt” és valóban lesz különálló közigazgatási bíróság. Az új rendszer felállítását 2020-ra ígérték. De 2019. május 30-án a kormány bejelentette, hogy határozatlan időre el kívánja halasztani az önállósítást.

Az elmúlt időszakban EU-s és nemzetközi szinten is erős kritika és heves vita övezte a reformelképzeléseket. A tervezet kritikusai szerint nem is jogi, sokkal inkább politikai megfontolások indokolják az önálló bírói kar felállítását. Szerintük a javaslat alapján a kormány irányítása és felügyelete alatt működő "bábbíróság" állna fel. Például a bírák kinevezése és felmentése miniszteri kézbe kerülne. Az új bírói kar döntene végső soron többek között adó-, energia- és közbeszerzési ügyekről, sőt tüntetésekkel vagy akár választásokkal kapcsolatos jogvitákról is.

Az itt említett és ehhez hasonló pontok miatt a bírói függetlenség léte megkérdőjeleződött mind az uniós, mind pedig nemzetközi szinten. A kormány szerint bár a jogállamiság szempontjából nem kifogásolható a tervezett intézkedés, azonban az elmúlt időszak heves eu-s és nemzetközi vitái miatt indokolt az önállósítás elhalasztása. A kormány azt kommunikálta, hogy nyitott a vitára, de amíg nincs "megnyugtató légkör" a kérdés körül, nincs itt az ideje az önálló közigazgatási bíróságnak…

Készítette: dr. Széles Krisztina, PhD hallgató

 

Források:

https://index.hu/belfold/2019/05/30/kormanyinfo_135_gulyas_gergely_varga...

https://index.hu/belfold/2019/05/30/elhalasztjak_a_kozigazgatasi_birosag...

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/a-kormany-kezdemenyezi-a-kozigazgata...

Brexit Eng: