Alaptörvény módosítási javaslat a hajléktalanság megtiltásának megteremtése érdekében

  • 2018/06/16
  • Kutatócsoport2

A statisztikai adatok alapján Magyarországon ma összesen 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, két évvel ezelőtt ez a szám még 63 660 fő volt.
A hajléktalanság "megszüntetéséről" szóló jogi szabályozását a Kormány már több alkalommal megkísérelte véghezvinni. 2011-ben az új szabálysértési törvény felhatalmazást adott az önkormányzatoknak, hogy büntethetővé tegyék azt, ha valaki közterületen él (akár elzárás is). E szabályozást az Alkotmánybíróság 2012-ben érvénytelenítette. 2013-ban az Országgyűlés, kétharmaddal módosította az Alaptörvényt. A Fidesz-többségnek köszönhetően módosult az alkotmány, amely következtében megszületett szabálysértési törvényből kikerültek a hajléktalanokat közvetlenül börtönnel fenyegető kitételek, azonban pénzbírsággal elvileg ma is büntethetnék a hajléktalanokat.

  1. ábra Életvitelszerűen közterületen tartózkodás miatt indított szabálysértési eljárások száma 2013. október 15. óta

A Város Mindenkié csoport által fentebb látható összesítés alapján jól látszik, hogy bár 2013 óta a rendőrségnek lehetősége van bírságolni a fedél nélkül élő embereket, az elmúlt másfél évben egyetlen szabálysértési eljárás sem indult ilyen jogcímen.

Bajkai István  FIDESZ-es képviselő 2018. június 12. napján tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a FIDESZ azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás. Ennek oka, hogy sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek, pedig az állam és az önkormányzatok kiterjedt támogatási rendszert – például nappali és éjszakai szálláshelyeket – biztosítanak, valamint a közmunkaprogram mindenki számára megnyitotta a munkavállalás lehetőségét.

A benyújtott javaslat indokolása kiemeli, az alaptörvény-módosítás fokozottabb jogi védelemben kívánja részesíteni a magán- és a családi életet, valamint az otthont, figyelembe véve az elmúlt évek tendenciáit. 

Sokkal nagyobb eredményeket lehetne elérni a hajléktalanság megoldása kapcsán, ha a lakás nélküliek megbüntetése helyett átfogó szociál- és lakáspolitikát alakítanának ki, kiterjedt hajléktalanellátó rendszerrel, megfizethető lakhatást biztosító szociális bérlakásprogrammal és a fedél nélkül élő emberek fizikai és mentális problémáit kezelő hozzáértő szociális munkával.

 

Készítette: Dr. Lovas Dóra, PhD hallgató

 

Forrás:

https://merce.hu/2018/06/14/egyetlen-abra-megmutatja-miert-is-ertelmetlen-a-hajlektalan-embereket-bunteto-alkotmanymodositas/

https://behir.hu/megtilthatjak-a-hajlektalanok-eletvitelszeru-kozteruleten-eleset

https://24.hu/belfold/2018/06/12/fidesz-hajlektalansag-hajlektalanok/