A pénzügyi jogi tudományos együttműködés margójára

  • 2021/06/07
  • Kutatócsoport2

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Pénzügyi Jog és Közmenedzsment Tanszéke több éve tudományos kapcsolatban áll a lengyel Katolicki Uniwersytet Lubelski Pénzügyi Jogi Intézetével. A kialakított kapcsolatrendszernek köszönhetően, az évek folyamán több közös adójogi kutatásra, szakmai rendezvényre került sor. A debreceni jogi kar részese a lengyel partneregyetem által kezdeményezett KULTAX Financial and Tax Law in Central Europe elnevezésű CEEPUS mobilitási együttműködésnek is.

A legújabb konferencián, amely megtartására 2021. május 21-én került sor, egy aktuális témakör, a „Pénzügyi szabályozás a COVID-19 járvány idején” megvitatása történt. Az esemény online formában zajlott, de ez mit sem vont le annak színvonalából, amely az előadók szakmai felkészültségének, valamint a lengyel szervezők által jól megrendezett és strukturált programoknak köszönhető. A sokszínűséget mutatja, hogy az előadók több országból érkeztek, - akik egyébként a fenti együttműködésben is részt vesznek - így Lengyelországból, Csehországból, Albániából, Bosznia Hercegovinából, illetve Magyarországról.

A COVID-19 járvány sok tekintetben befolyásolta életünket, így hatással volt az egyes országok, valamint az Európai Unió adójog területén megnyilvánuló jogalkotói tevékenységére is. Ezt felismerve került sor a konferencia megszervezésére, ahol az előadók számos területre kiterjedően ismertették az új helyzet okozta változásokat. Többek között szó volt a boszniai adóeljárásban érvényesülő adófizetői jogok sokszínűségéről, azok cseh jogban való változásáról, illetve az albán személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályok módosításáról és azok családi költségvetésre való hatásairól. Debrecenből a Pénzügyi jogi Tanszék két oktatója vett részt az eseményen, ahol Bordás Péter egyetemi adjunktus az önkormányzati bevételeknek és kiadásoknak a járvány hatására történő alakulását mutatta be Magyarország vonatkozásában, addig kollégája Lovas Dóra egyetemi tanársegéd az energiaadózás szerepét világította meg az Európai Unió klímasemleges céljainak elérésében. Már ebből a néhány kiemelt témából is látszik, hogy a pénzügyi joggal foglalkozó szakemberek fontosnak tartják, hogy a COVID-19 járvány adózást érintő hatásairól komplexebb képet adjanak. Ami látszik, hogy a reguláció a járvány hatására dinamikusan változik, egyes országokban adócsökkentést és redukáló adminisztrációs terheket hozva maga után. Hogy foglalkoznunk kell e ezzel a kérdéssel? A válasz egyértelműen igen, hiszen ezen változásoknak hosszú távú hatása lesz a járvány utáni időszakra vonatkozóan is. Köszönet a lengyel szervezőknek, hogy felismerték ezt a helyzetet és több országból érkező, szakmailag felkészült előadókkal adtak komplex képet a pénzügyi jogot érintő változásokról.

Az összefoglalót készítette: Dr. Lovas Dóra, tudományos munkatárs

Brexit Eng: 
Fogyasztóvédelem: 
Consumer Protection: 
16th Anniversary: