A kukaholding aktuális fejleményei

  • 2019/05/04
  • Kutatócsoport2

Míg februárban káosz uralkodott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelői Zrt. körül, addig tavaszra úgy néz ki, rendeződik a helyzet. A legutóbbi megoldásra váró probléma az egyszerre megérkezett, összevont számlák körül forgott. Az alapvető jogok biztosa jelentésében emiatt alaposan elmarasztalta az NHKV-t, hiszen hosszú időn keresztül nem tett eleget a negyedévenként esedékes számlázási kötelezettségének. Ilyen esetekben a kukaholding köteles lett volna tájékoztatni a lakosságot ennek okáról és következményeiről, azonban ez nem történt meg.

A hulladékgazdálkodásért felelős cég álláspontja alapján azonban minden rendben van a számlákkal, hiszen már 2018 végén megkezdte a szemétszállítási díjak kiküldését, és minden ügyfél részére biztosítják a kamatmentes részletfizetési kedvezményt. Március végéig körülbelül 3800-an éltek ezzel a lehetőséggel.

Időközben a személyi vezetésben is változások következtek be, a legfőbb ezek közül, hogy a tavaly nyáron kinevezett Gyalog Gábor helyett Pankucsi Zoltán lett a NHKV igazgatósági elnöke. A leváltott elnök neve pedig már nem is szerepel a szerv vezetői között. A kukaholding új elnöke az elmúlt években számos jelentős projektben vett részt (pl.: online pénztárgépek), emellett a hazai és európai uniós adózási és számviteli jogalkotásnál is jelen volt, mint például az audit reformnál és az új vámtörvénynél. Magas pozíció betöltése is fűződik a nevéhez, hiszen a Nemzetgazdálkodási Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár tisztségét tudta magáénak. Ezenkívül Búsi Lajos lett új igazgatóság tag, aki parlamenti képviselői is volt, és a Földművelésügyi Minisztériumban helyettes államtitkárként tevékenykedett. Az egykori fideszes szentendrei önkormányzati képviselő Dukai Miklós is új tagként szerepel a szerv vezetői között, aki amellett, hogy Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára volt, 2006-ban a Valtos Security őrző-védő társaság irodavezetőjeként is dolgozott.

 Március végén tartott sajtótájékoztató szerint megoldódni látszik a helyzet, hiszen a kukaholding elmondása alapján néhány kisebb település kivételével mindenhová megérkeznek a 2017-es és 2018-as hulladékgazdálkodási díj számlái, ezek a fizetési felszólítások 21 milliárd forintról szóltak összesen. A jövőben pedig arra fognak törekedni, hogy a kötelezettségüknek megfelelően negyedévenként egy számla érkezzen a felhasználók számára.

Végül a NHKV körüli hírek közé tartozik, hogy értékesíti azokat a vagyonelemeket, amelyek a hulladékról szóló törvény alapján a tulajdonába kerültek. A társaság az értékesítés legegyszerűbb, költséghatékony formáját, az árverezést választotta, az eljárás 2018-ban közel három és fél milliárd forint bevételt eredményezett a holdingnak. Az elektronikus úton történő licit egyáltalán nem újkeletű, már két éve bevett gyakorlat.

Az összefoglalót készítette: Nagy Evelin Éva, joghallgató, DE ÁJK

 

Források:

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/veget-er-a-szamlakaosz-a-hulladekholdingnal-6349376/?fbclid=IwAR1iIu3a-nhdj1J9SePwf7iZ5KimP4fqdC3Jsdn1CkaIyuj5DyvMgdiw33Y

https://www.napi.hu/ado/volt_helyettes_allamtitkart_igazolt_az_adotanacsado.620793.html?fbclid=IwAR2fgU3R_9u1xOQTNnWAtiAzCxPjM0vsXsLWNMi482YzOg3Ovajbaug_FhA

https://www.penzcentrum.hu/otthon/johet-a-csekkaradat-minden-elmaradt-szamlat-kikuld-a-kukaholding.1076199.html

https://hvg.hu/kkv/20190409_Olyan_csekket_kuldott_a_kukaholding_amelyet_masfel_eve_kellett_volna_befizetni

 

 

Brexit Eng: