EP: több szabadság jár az apáknak

  • 2019/04/20
  • Kutatócsoport2

Az Európai Parlament döntése alapján, minden apának legalább tíz nap szabadság jár a gyermeke születése után. Minden apának vagy vele egyenrangú társszülőnek (ahol a nemzeti szabályozás ilyet meghatároz) joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyermeke születésének, örökbefogadásának időszakában. Ez a tíz nap a gyermek halvaszületése esetén is jár, mely időszak alatt a betegszabadság idején járó bérre jogosult.

Az Európai Parlament továbbá két hónapja, át nem ruházható fizetett szabadsággal egészítette ki a jogszabályt. Ennek igénybevételére mind a két szülő alanyi jogon jogosult, elősegítve ezzel, hogy a gyermekgondozási feladatokból a felek egyenlően kivehessék a részüket.

Az új szabályozás célja a nemek közötti egyenlőség elősegítése, valamint reagálás a társadalomban bekövetkező változásokra.

A jogalkotó által megalkotott irányelv a tagállamok hatáskörébe utalja annak meghatározását, hogy a szülői szabadság idejére járó bér vagy juttatás minimum mértékét. Az, hogy bármelyik szülő igénybe tudja venni a szabadságot segít a családok anyagi helyzetének stabilizálásában. Erre tekintettel a tagállamoknak a szabadság idejére járó bér mértékét úgy kell meghatározni, hogy ne okozzon jelentős jövedelemkiesést, ha a jobban kereső szülő veszi igénybe a szabadságot.

A gyermekszületés esetére járó szabadság mellett a rokonukat személyesen gondozó vagy a velük egy háztartásban élő, súlyosan beteg vagy életkorából fakadóan gondozásra szoruló személyt ellátó munkaerő számára nyújtandó szabadságról is rendelkezik az irányelv. Számukra évente öt nap gondozói szabadságok kell kiadni.

Mind a szülők, mind a gondozók kérhetik a rugalmas munkarend szerinti munkavégzés engedélyezését, például azt, hogy távmunkában dolgozzanak. Az ilyen kérelmek elbírálásakor munkavállalónak nem pusztán saját erőforrásait és működési kapacitását kell mérlegelnie, hanem a fogyatékos, súlyosan beteg gyermek szülei, vagy az egyedülálló szülők esetében felmerülő extra igényeket is.

A hatályos szabályozás szerint gyermek születésekor minden apákának jár 5 munkanap munkaidő-kedvezmény, ha ikergyermekek jönnek a világra, akkor pedig 7 munkanap, ami időt a gyermek születésétől számított második hónap végéig kötelező a munkáltatónak kiadnia a munkavállaló kérésének megfelelően.

Az irányelv átültetésére a tagállamoknak három év áll a rendelkezésükre.

Az összefoglalót készítette: Salya Fruzsina, joghallgató DE-ÁJK

 

Források:

https://index.hu/gazdasag/allas/2019/04/04/az_ep_megszavazta_hogy_legalabb_10_szabadnapja_legyen_egy_evben_az_apaknak/

http://www.csalad.hu/2019/04/04/tobb-szabadsag-jar-ezentul-a-szuloknek

https://hvg.hu/gazdasag/20190404_Dontott_az_EP_sokkal_tobb_szabadsagot_kell_adni_az_apaknak_mint_eddig

 

Brexit Eng: