Bürokrácia

Közérdekű adat-e a piaci bevétel felhasználására vonatkozó információ? – Nyilvánosság a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vonatkozásában

Mégis megtörténhet? - Szakoly Község Önkormányzatának adósság-rendezési eljárása

  • Mégis megtörténhet? - Szakoly Község Önkormányzatának adósság-rendezési eljárása

    Az adósságkonszolidációt követően sokan úgy gondolták, már nem fordulhat elő egyetlen magyar önkormányzattal szemben sem, hogy adósságrendezési eljárásra kerüljön sor. Ez év márciusában azonban Szakoly, majd négy hónappal később Tiszabő Önkormányzatával szemben azonban újabb eljárások kezdődtek. Jelen írásomban a szakolyi eljárással kapcsolatosan szeretném megvilágítani, mi is vezethetett a kényszerű megoldási alternatívához. Tovább... (Gyirán Zoltán)

Jövőre átalakul az adóigazgatás – mire kell számítanunk?

  • Jövőre átalakul az adóigazgatás – mire kell számítanunk?

    Több, mint egy évvel ezelőtt kapta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a feladatot, hogy átláthatóbbá, illetve egyszerűbbé tegye az adóeljárási szabályokat. A július végén megjelent két törvénytervezet 2018. január 1-jétől hatályon kívül helyezné a korábbi adózás rendjéről szóló törvényt. Az augusztusi véleményezése után várhatóan szeptemberben kerül majd az országgyűlés elé, és októberben fogadják el. Ugyanakkor mindezek mellett novemberben új adóvégrehajtási törvény is várható, tekintettel arra, hogy a végrehajtási szabályok is teljesen kikerülnek az Art-ból. Tovább... (Horváth Bettina)

Elhibázott modernizáció? – a magyar önkormányzati rendszer 25 éve

  • Elhibázott modernizáció? – a magyar önkormányzati rendszer 25 éve

    Nemrégiben jelent meg Bordás Péter tanulmánya a Közjavak blogon, mely a helyi kormányzás globális hatásaival foglalkozik. A hazai önkormányzati rendszert sem kímélték a külső és belső hatások, így érdemes az elmúlt 25 év tapasztalataira is reflektálni. 1990 után, a közjogi rendszerváltás hajnalán adott volt a cél, az alkotmányos berendezkedés visszaállítása, a hatalommegosztás új alapokra helyezése, az államigazgatás demokratizálása, a helyi önállóság, autonómia megteremtése. Tovább... (Józsa Zoltán)